Android huidige tijd instellen

Android handleiding

android_logoJe hebt een Android-toestel gekocht of gekregen en hebt zin om aan de slag te gaan. Wat moet je weten? Op deze pagina vind je praktische informatie om je Android-toestel beter te leren kennen.
Wat is Android precies?

Android is een besturingssysteem voor mobiele telefoons. Sinds begin 2009 zijn de eerste Android-telefoons in Nederland op de markt (als eerste de T-Mobile G1) en in België kon je vanaf medio 2009 de HTC Magic via Proximus kopen. Sindsdien zijn er veel meer Android-toestellen bij gekomen, bijvoorbeeld van Samsung, LG en Sony Ericsson. Veel mensen kopen zo’n toestel zonder dat ze beseffen dat er Android op staat. Op deze website proberen we daarom uit te leggen welke functies en extra’s er op zo’n Android-toestel is. Er is meer mogelijk dan je denkt!
Welk toestel moet ik hebben?

Op de pagina Android-toestellen geven we maandelijks koopadvies over de toestellen die op dat moment op de markt zijn.
Hoe zit het met updates?

Er komen regelmatig updates uit, waarbij het besturingssysteem van je Android-toestel wordt bijgewerkt naar de nieuwste versie. Vaak zitten er dan ook nieuwe functies en mogelijkheden is. Of zo’n update ook voor jouw toestel beschikbaar komt, is afhankelijk van het model en de operator. Firmware voor HTC-toestellen wordt meestal op de website van HTC aangekondigd en beschikbaar gesteld, maar heb een toestel via T-Mobile gekocht (met bijbehorende simlock) dan ben je meestal afhankelijk van T-Mobile.

Meestal wordt de nieuwe software over-the-air (OTA) toegestuurd. Dat betekent dat je je toestel niet hoeft aan te sluiten op de computer: je krijgt vanzelf een melding op je scherm. Heb je op dat moment een goede en snelle internetverbinding beschikbaar, dan hoef je alleen op een knop te drukken om de update te starten.
Toestelhandleidingen

Op de pagina telefoonhandleidingen vind je een overzicht van de Nederlandse handleiding voor jouw specifieke Android-smartphone of Android-tablet.
Is een Android-toestel duurder dan andere telefoons?

Een Android-toestel is een smartphone; dat wil zeggen dat je er veel meer mogelijkheden mee hebt zoals internetten, extra software installeren en multimedia afspelen. Vroeger waren smartphones iets duurder dan telefoons waarmee je alleen maar kunt bellen en sms’en. Tegenwoordig is dat niet meer zo en vervaagt de grens: zelfs op een simpele Nokia kun je internetten en filmpjes afspelen, al schiet de gebruikerservaring vaak wel wat tekort.
Smartphones zoals Android-toestellen zijn veel meer afgestemd op mensen die van alles met hun telefoon willen doen: er zit een gps-ontvanger in (voor locatiebepaling en navigatie), een Bluetooth-chip (om handsfree te kunnen bellen) en Wi-Fi (om ook op vakantie te kunnen internetten). Koop je een los toestel dan ben je al snel tussen de 300 en 500 euro kwijt. Maar sluit je een abonnement af, dan zijn er genoeg Android-toestellen die je gratis krijgt bij een gemiddeld abonnement (denk aan 25 tot 30 euro per maand).

Hou er wel rekening dat je bij een Android-toestel het beste ook een databundel moet afsluiten, anders werken veel functies niet. Zo’n databundel kost rond de 10 euro per maand, maar operators hebben vaak prijsacties (bijvoorbeeld 50% korting).
Is Android beter dan andere telefoons?

Op een website die helemaal aan Android is gewijd, gaan we natuurlijk niet zeggen dat je beter een Windows Mobile-telefoon kunt kopen. Wel is het zo, dat Android een erg levendig platform is: er gebeurt heel veel, talloze fabrikanten storten zich erop, er komen veel interessante applicaties uit. Dat kun je van Windows Mobile niet zeggen: pas eind 2010 komt de volgende grote versie van Windows Mobile uit (versie 7) en tot dan toe vinden er weinig spannende ontwikkelingen plaats. Hetzelfde geldt voor Symbian: een volwassen platform dat nog wel verder wordt ontwikkeld, maar het gaat lang niet zo snel als bij Android.
Waarom houdt Google zich eigenlijk met mobiele telefoons bezig?

Voor Google is Android een manier om een voet tussen de deur te krijgen in de markt voor mobiele telefoons. Mobiele telefoons worden steeds vaker gebruikt om te internetten en Google wil een goede positie hebben als het om mobiele zoekdiensten gaat.
Voor de komst van Android was Google afhankelijk van deals met toestelfabrikanten en operators. Die leverden dan de Google-zoekmachine, Google Maps of andere Google-diensten voorgeïnstalleerd mee op toestellen. Bij Android hoeft Google geen moeite meer te doen: daar worden applicaties als Gmail, Google Maps en dergelijke al standaard meegeleverd. Op het startscherm van een Android-toestel staat zelfs een Google-zoekwidget.

Mobiele telefoons zijn belangrijk voor Google, omdat een groot deel van de wereldbevolking geen geld heeft om een computer te kopen, maar wel een mobiele telefoon kan aanschaffen. Door een goede positie in mobiele telefonie te hebben krijgt Google ook meer mogelijkheden om mobiele advertenties te verkopen. Dat ze interesse hebben in mobiele advertenties bleek uit het feit dat Google het bedrijf AdMob heeft overgenomen.

Verder lezen?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>